Profileringsdesign

Profileringsdesign

Utdanning i profileringsdesign

Utdanning i profileringsdesign

I bransjer hvor det er lett å etablere seg uten formell fagutdanning og dokumenterbar kompetanse, kan det være stor forskjell på aktørene. En dyktig aktør skal ikke bare være en god håndverker, men også ha kompetanse på å jobbe rasjonelt og lønnsomt, både når det gjelder produksjonssystemer, materialvalg, administrasjon, økonomistyring, markedsføring og salg.



Vår bransje er preget av mange, men små aktører, og i kampen om kundene kan priskonkurranse ofte komme i veien for fokuset på kvalitet og behov. Vår overbevisning er at kundene foretrekker leverandører som forstår deres ønsker, og som kan presentere gode løsninger basert på disse. Når det er vanskelig å veilede kunden i valget mellom kvalitet og pris, kan det blant annet bunne i manglende kompetanse på sentrale fagområder.

Offentlige krav

Byggteknisk forskrift og kommunale skiltvedtekter stiller stadig strengere krav også til skilt- og dekorbransjen. Det handler blant annet om riktig innfestingsteknikk, sikkerhetsmerking av glass, tilpasning for synshemmede og veifinning, såkalt universell utforming.



I tillegg har de fleste kommunale skiltvedtekter klare krav til den utformingen i forhold til stedets arkitektur, og det generelle estetiske uttrykket man ønsker i området. I forbindelse med oppsetting av skilt, og i en del tilfeller også dekorering av butikkvinduer, kreves det en byggesøknad. For å kunne være ansvarlig søker og utførende i denne forbindelse må man i dag ha relevant fagutdannelse med svennebrev eller teknisk fagskole.

Dokumentert kompetanse og utdannelse

I «gamle dager» var det mulig å utdanne seg til skiltmaler med svennebrev. På 80 og 90-tallet fantes utdanning innenfor dekoratørfaget, men uten fag- eller svennebrev. Det var altså mange år det ikke var mulig å utdanne seg i faget, samtidig som at det i dag stilles helt andre krav til aktørene i skilt- og dekorbransjen enn for 30 år siden.



Nå finnes det heldigvis flere muligheter til både å øke kompetansen, dokumentere eksisterende kompetanse og å utdanne seg som Profileringsdesigner med svennebrev. Profileringsdesigneren er den moderne tids skiltmaker, eller den enda eldre skiltmaleren. Faget ble godkjent av Kunnskapsdepartementet den 11.02.2008. Læreplanen for faget ble godkjent av Utdanningsdirektoratet den 19. november 2008, gjeldende fra den 1. august 2009.

  • Share by: